WORLDWIDE
+31638680026
info@afstandsleren.info
Huiswerkbegeleiding
Eindexamen halen
School

Teamwerk bevordert gelijkheid en gezelligheid op school

Teamwerk bevordert gelijkheid en gezelligheid op school

teamwerk gelijkheid gezelligheid

De Documentaire serie Klassen op Human heeft bevestigd hoe ongelijk de kansen zijn voor allochtone leerlingen op scholen in Nederland. Teamwerk in de klas is de oplossing voor dit probleem.

Het begint met taalachterstand op de basisschool. Dan volgen vanzelf verlies van informatie, leerachterstand en vals lage test scores. Dit leidt tot te lage schooladviezen voor allochtonen en een te lage beoordeling van hun kennis gedurende het hele voortgezet onderwijs.

Scholen zijn niet in staat dit probleem op te lossen, blijkt uit de serie.

Want scholen hebben geen tijd

Omdat ze het te druk hebben met de broodnodige veranderingen in de organisatie en de leerachterstanden door Covid-19. Allochtonen zijn geen prioriteit zolang het hele onderwijs op zijn kop staat.

Het geld is op, de klassen voor taalondersteuning zitten vol, de docenten zijn moe. De ongelijkheid neemt toe. Wie kan er nou nog helpen?

En daar komen de kinderen!

Ken je dat? Een actiefilm. Bijna iedereen is verslagen. De held staat nog net overeind.

En dan komen de kinderen van het dorp uit alle hoeken en gaten. Met boemerangs, skateborden en slimme techno trucjes. Ze vangen de boef en redden de wereld.

Happy End

Maar dit is toch geen film? Hoezo kunnen de kinderen helpen? En wie is eigenlijk de boef? En welk Happy End komt er dan? En, oh ja, wie is de held van ons verhaal?

De boef in ons verhaal is de taalachterstand. Die veroorzaakt alle ellende.

De kinderen kunnen helpen als ze gaan samenwerken en minder passief in de klas blijven zitten zonder overleg.

Net als in de film, wordt er teamwerk verwacht.

Ze moeten een leerplan bedenken waardoor elke leerling in de klas gered kan worden. Ongeacht taalachterstand, dyslectie, geslacht, dikte, autisme, ADHD, verlegenheid, auto van ouders, seksuele voorkeur, of kleren die ze dragen.

Ze kunnen met teamwerk veel meer problemen oplossen dan in hun eentje.

En net als in de film, blijkt gaandeweg door het nastreven van het gemeenschappelijke doel, dat om succesvol te zijn, van iedereen in de klas een inbreng nodig is.

Het verlegen meisje gaat weer praten en blijkt prachtig te kunnen zingen.

De ADHDer deelt steeds beter goede idee├źn. Omdat niemand er meer op let dat hij om je heen springt als hij praat.

De autist is meestal the factchecker van het team. Men respecteert haar voor haar nauwkeurigheid en droge humor.

Iedereen kan zichzelf zijn, heeft haar eigenaardigheden en voegt iets unieks toe, speciale skills. Net als de helden in de film.

En de allochtoon met taalachterstand?

Zijn speciale skill is een frisse blik. Het perspectief van een andere cultuur. Wanneer hij naar woorden zoekt, laten anderen hem uitspreken. En als hij iets niet begrijpt, dan leggen ze het nog eens uit. Binnen een half jaar scoort hij gemiddeld 2 punten hoger bij toetsen en vertelt moppen in plat Hollands.

Dus de taalachterstand (en verlegenheid en ADHD en autisme) wordt verslagen omdat de leerlingen in de klas in leerlingteams gaan samenwerken?

Daar geloof ik niks van. Dat kunnen die kinderen niet alleen. Dat gaat niet zomaar.

En dit is het moment waar de held in de klas verschijnt

DE DOCENT

Zij traint haar kleine heldjes om leermachines te worden. Minions. Zodat ze aardig maar kritisch met elkaar overleggen. Ze grijpt in waar nodig en heeft machtige speciale skills. Ze overlegt tijdens het teamwerk welke stappen moeten worden genomen om iedereen in de klas lekker te laten leren.

HAPPY END

Scholen waar frontale lessen (docent praat voor de klas) worden vervangen door lessen met teamwerk, gaan binnen een half jaar beter presteren.

Vooral leerlingen die in een frontale setting niet goed meekomen, doen het beter bij teamwerk.

Maar ook de leerlingen die goede cijfers hadden, verbeteren hun begrip door overleg en uitleg. En hun sociale skills. Diegene die praat leert.

De manier waarop docenten werken met leerlingteams, is het meest getest bij leerlingen van 5 tot 12 jaar.

De resultaten bij pubers zijn zelfs beter. Behalve dat iedereen in de klas meekomt met de lesstof, ontstaat er ook een sfeer van gelijkheid en goed overleg in de klas. Ruzies worden bijgelegd, problemen worden samen opgelost.

Er is een positieve relatie tussen onderwijs met teamwerk en kansengelijkheid in scholen

Leerlingen beseffen door het teamwerk dat hun inbreng in het schoolproces niet alleen gewenst is, maar zelfs noodzakelijk. Ze leren dat iedereen uniek is en dat meer mensen meer weten. Dit besef maakt van de school een grote familie met gemeenschappelijke doelen. Het zorgt voor vriendschap, gelijkheid en tegelijkertijd gezelligheid!

Vandaar de titel van deze blog: teamwerk bevordert gelijkheid EN gezelligheid!

Ik ga daarmee een stapje verder dan de makers van de documentaire KLASSEN:

Nederlandse scholen moeten ook prettig zijn om naartoe te gaan

Het moet er gezellig zijn. Een thuis. Ook voor kinderen met een andere culturele achtergrond.

Goed onderwijs met teamwerk vereist een andere kijk op de hele organisatie van scholen. Het gaat gepaard met een andere rol van de docenten en leerlingen. lees meer

Naar aanleiding van de serie KLASSEN op HUMAN, werd mij gevraagd om nog eens uit te leggen wat het verschil is tussen de meeste huidige scholen en onze Digitale school.

Ik heb er een tabel van gemaakt. Bekijk de tabel en zie welke kenmerken van een school kansengelijkheid bevorderen in en buiten de klas.

Het begint allemaal met leerlingen in leerlingteams hun eigen leerproces te laten beheren en de schoolcultuur te laten bepalen.

Wil jij ook gezellige klassen in Nederland? Vul dan onderstaand formulier in:

De verschillen tussen een bestaande school en de Postcodeschool

– = weinig
+ = veel
Bestaande schoolPostcodeschool
Online onderwijs in leerlingteams+
Klassikaal onderwijs in leerlingteams+
Klassikaal frontaal onderwijs
docent praat voor de klas
+_
Sociale en emotionele ontwikkeling+
Voorbereiding op de maatschappij+
Deep learning, transfer, verbinding+
Leerlingen bepalen hun leertraject+
Leerlingen bepalen de schoolcultuur+
Ontspannen docenten
die niet de hele les praten
+
Permanente Educatie docenten+
Opdrachten in de echte wereld+
Schoolgebouw (kosten)+
Coronavrij doorleren+
Leerlingen studeren meer thuis
belasting ouders
++
Voortgezet Onderwijs leerlingen 10 en 11 jaar+
In de klas zitten zonder kennisopbrengst +
Verouderde zinloze leerstof+_
Cultuur van growth mindset+
Leren door fouten maken+
Formatieve toetsing
om de leerling verder te helpen
+
Cijfers rapporteren over kennis+
Portfolio’s rapporteren over kennis+
Inbreng en inspraak ouders in de school+
Zomerschool na basisschool+
Leerling moet in Nederland wonen+
Leeftijds verschillen in de klas+
Bestaande schoolPostcodeschool

Tags: , , ,

4 reacties

 1. Willem Meilink schreef:

  Interessant stuk. Uiteraard zit je wel vast aan de leereisen die gesteld worden door het ministerie. Dus voor in de tabel geldt denk ik voor zowel klassiek als digitaal onderwijs dat je ten minste dezelfde leerstof dient te behandelen.

  • mpilgram schreef:

   Beste Willem,

   bedankt voor jouw reactie. Waarom vind je dit stuk interessant? Ik bedoel, is het zo interessant dat we ermee aan de slag moeten, ondanks jouw bezwaar?
   Het gaat hier trouwens niet om het verschil tussen klassiek onderwijs en onderwijs online. Het gaat erom dat op school en online, de leerlingen met elkaar overleggen over een opdracht, met een coachende docent. En dat niet de docent een centraal geleide les geeft en constant aan het woord is (klassiek onderwijs). Jouw bezwaar over dezelfde leerstof speelt dan inderdaad direct op: De leerlingen bouwen individueel hun kennis op en dat is vaak ongelijk per leerling, ook in een centraal geleide les. De docent moet door formatieve toetsing uitvinden wie wat weet. Het is overigens niet zo, dat het ministerie eisen heeft over in welke volgorde de leerstof wordt behandeld. De huidige curricula zijn niet vereist. Individuele trajecten worden toegejuicht door het ministerie. Zolang na vier tot zes jaar onderwijs het diploma maar garantie biedt voor een bepaald kennis en begripsniveau van de leerling. Dit is helaas in het huidige onderwijs vaak niet het geval, zeker na het coronajaar.

 2. Darco schreef:

  EEns! Samenwerken met de kaders los. Heel kort samengevat… Alleen senang, en dan samenwerken… Iedereen dus!
  In deze tekst moet Teamwork highlighted zijn!

  • mpilgram schreef:

   Jazeker, en de volgende stap om dit te bereiken: Continue Educatie voor Docenten. Levenslang, net als in andere beroepen. Vreemd eigenlijk, dat het beroep van doceren niet verplicht wettelijk wordt onderhouden door nascholing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights