WORLDWIDE
+31638680026
info@afstandsleren.info
Huiswerkbegeleiding
Eindexamen halen
School

Ouders weten niet hoe effectieve kennis overdracht er uit ziet

Ouders weten niet hoe effectieve kennis overdracht er uit ziet

effectieve kennis overdracht

Ouders weten niet hoe effectieve kennis overdracht en kennisopbouw er uit ziet

Hoe komt het dat ouders niet weten dat er weinig kennisoverdracht van docent naar leerling in scholen plaatsvindt? En dat de manier waarop we nu nog vaak leren op scholen en thuis niet zo effectief is?

Omdat we denken dat de manier waarop wij leren en hebben geleerd op school wel OK is en was!

Dat is niet zo. Verderop kan je lezen hoe we tegenwoordig in scholen en thuis veel effectiever kunnen leren dan dat wij vroeger deden. Bekijk dit filmpje van de OU over onderzoek van leer strategieën.

Mensen die meer dan 20 jaar geleden naar school gingen, weten eigenlijk niet precies hoe en wanneer ze dingen hebben onthouden. Volwassenen vragen zich vaak af hoe het komt dat ze bepaalde dingen weten en andere weer vergeten. Veel is niet op school geleerd.

We denken soms dingen te weten, maar als het er echt op aankomt blijkt dat vaak tegen te vallen.

We maken in ons leven nauwelijks onderscheid tussen herkennen (een tijdschrift van vorig jaar doorbladeren en foto’s herkennen) en herinneren (een tijdschrift van vorig jaar dicht voor je neerleggen en voorspellen welke foto er op de volgende pagina staat)

Wist je dat veel dingen die wij op school normaal vonden en hoe we ons huiswerk deden, niet erg effectief zijn?

We weten ondertussen

Stampen is niet effectief. Herlezen is niet effectief. Strepen met een marker is niet effectief. Luisteren naar verhalen is niet effectief. En vingers opsteken in de klas is niet goed, want het veroorzaakt segregatie in de klas: alleen de slimme kindjes met de grote mond steken hun vinger op en de rest zit zwijgend achterin de klas te instagrammen.

Bovenstaande zaken gebeuren nog steeds op scholen. Leerlingen kunnen veel effectiever leren als we dingen anders gaan doen.

Wat is dan wel goed? Hoe moet het dan in de klas? Wat kan je op school en thuis doen om de lessen beter te onthouden?

Modern hersenonderzoek en onderwijswetenschap geven het antwoord. Ik geef een paar tips die ervoor zorgen dat je minder tijd hoeft te stoppen in een studie op school en thuis:

Hoe het effectiever kan

Maximaal 30 minuten leren per sessie, stamp niet uren door. Niet herlezen of onderstrepen, maar jezelf afvragen wat er staat op een bladzijde voordat je die open slaat. Leerlingen de beurt geven in de klas in plaats van vingers opsteken. Teamwerk in klassen: leerlingen die met elkaar overleggen en de tijd krijgen om zaken zonder docent uit te vinden. Want juist daar leer je van!

Zie ook de korte filmpjes:

Zijn we bang dat onze kinderen te slim worden?

We hebben dus tijdens onze schooltijd niet zo effectief geleerd als mogelijk is, blijkt uit bovenstaande 6 tips.

Als je zelf vroeger veel hebt moeten stampen, is het raar dat stampen tegenwoordig niet meer wordt geadviseerd. We snappen dus niet hoe effectieve kennis overdracht in de klas en kennisopbouw thuis eruit ziet, klinkt en voelt. Want wij deden het anders.

Maar moeten onze kinderen daaronder lijden? Moeten die dan ook maar ouderwets blijven leren?

Of mag het leuker en effectiever?

Effectiever leren geeft scholen ook direct ademruimte in het volle curriculum.

Maar het belangrijkste:

Het onderwijs op scholen wordt leuker!

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights