WORLDWIDE
+31638680026
info@afstandsleren.info
Huiswerkbegeleiding
Eindexamen halen
School

Leren op scholen in Nederland moet anders

Leren op scholen in Nederland moet anders

hersenonderzoek adviezen docenten ouders

Hersenonderzoek heeft Leren en Kennisopbouw de laatste 10 jaar veel beter bestudeerd

De inzichten van het modern hersen onderzoek geven aan dat Leren op scholen en thuis in Nederland slimmer kan. Lees Meer

De onderzoeken wijzen uit dat leren op uiteenlopende manieren kan. Het gebeurt daarom gedurende het hele leven en overal.

En leren gebeurt vaak tijdens overleg met anderen, interactief. Vandaar dat het motto van onze school is: praten is denken. Of: praten is leren. Vandaar dat we leerlingen trainen om met elkaar te overleggen in teamwerk. Vandaar dat leerlingen niet in rijtjes stil moeten zitten in de klas. Leren gebeurt vooral interactief!

Leren is contextueel van aard (Dit betekent dat je slim kan zijn met bepaalde zaken, maar diezelfde slimheid niet toont wanneer je iets anders aan het doen bent). Dit inzicht betekent dat we het curriculum moeten aanpassen met oog voor overeenkomsten van en verschillen tussen de vakken die op school worden gedoceerd.

Er is ook ook aangetoond dat het aandragen van teksten en PowerPoints, zoals nu vaak gebeurt op scholen, niet veel hersenactiviteit ontplooit bij leerlingen (vergelijk met TV kijken en slapen). Dus daar moeten docenten mee stoppen.

Door de veranderde inzichten van het hersen onderzoek over effectief leren, moet de docent van nu anders les geven dan de docent van vroeger. Dat zorgt voor een manier van leren op scholen die veel effectiever is dan dat nu gebeurt. Moderne docenten staan niet meer centraal in de klas en passen hun lessen aan aan de leerbehoefte van de klas.

Niet alleen hoe, maar ook wat we leren moet worden herzien. Om in de toekomst aan te sluiten bij de maatschappij, instituten en werkgevers.

Tips en adviezen voor docenten zijn:

– Laat de leerling aan het woord. Werk vaak met leerlingen in teamwerk (dat is niet hetzelfde als groepen)

– Meet wat je doceert bij ELKE leerling (formatieve toetsing)

– Bied meerdere leerstijlen aan (over hetzelfde onderwerp)

– Breng het onderwijs buiten de beperking van de school en overschrijd vakgebieden

– Wen aan het overstijgen van beperkingen door instituten, regels, bedrijven en landsgrenzen en zoek naar onderlinge verbanden tussen sectoren

– Wen aan e- learning, online software en vergaderen op afstand

– Maak tijd voor Permanente Educatie en Leergroepen van docenten

– Herschrijf het ouderwetse curriculum

Adviezen voor ouders zijn:

-Plaats hier je handtekening om te helpen het schoolsysteem te veranderen.

-Een goede school herken je aan klassen waarin de leerlingen actief bezig zijn met een opdracht, en niet de docent

Spreek docenten en schoolleidingen aan op de gevolgen voor het onderwijs van het moderne hersenonderzoek:

  • Zij die praat en actief is, is aan het leren. Leerlingen moeten dus niet stil zijn in de klas, maar met elkaar overleggen en wat ze geleerd hebben aan elkaar presenteren.
  • Docenten die een les inrichten rond het aandragen van teksten en PowerPoints met stilzittende leerlingen, zijn ouderwets. Ze verspillen de tijd van de leerling en het geld van hun ouders en andere belastingbetalers.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights